Biodiversiteit in de Gemeente Borsele

5 mei 2021

Meer bloemen in grasvelden van Borsele door minder maaien
komen veel meer bloemen, het is goed voor de insecten en het scheelt flink in de gemeentelijke portemonnee. Borsele gaat op 30 verschillende plekken in de gemeente minder vaak met de maaimachine over de grasvelden.

We gaan van twintig keer maaien per jaar naar twee keer maaien”, zegt wethouder Arno Witkam. ,,En nu al zie je rondom het gemeentehuis de bloemen volop naar voren komen en bij Dijkstede komen zelfs orchideeën boven.” Het nieuwe maaibeleid gaat gelden in acht dorpen: Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. Door bepaalde stukken minder vaak te maaien krijgen de wilde bloemen daar meer kansen. En juist die inheemse bloemen zijn van groot belang voor vliegende insecten, want zij hebben bloemen nodig voor hun voedsel.


Borsele heeft belang bij voldoende insecten. Neem de fruitsector, die is ieder voorjaar weer afhankelijk is van de bijen voor het bevruchten van de bomen. In de korte bloeiperiode is er weliswaar voldoende voedsel, maar voor en na die tijd hebben deze bijen ook eten nodig en dan helpt het enorm als er voldoende bloeiende stukken grasland zijn. Volgens Witkam is dat besef steeds meer aanwezig bij de inwoners. ,,De fruitsector is er blij mee, maar we merken dat ook steeds meer inwoners hier naar kijken”, vertelt hij. ,,Maar er zullen ook mensen zijn die het minder leuk vinden.”

Om te voorkomen dat de straten en stoepen van Borsele straks ook veranderen in een gras- en bloemenzee, worden langs de randen stroken van een meter breed wel gemaaid. Daarmee moet voorkomen worden dat de bloemzaadjes zich verspreiden.