Raadslid Cor Sandee stelt vragen over het participatietraject kernenergie Borsele

14 december 2022

Vraag 1

De eerste gesprekken over nieuwe kerncentrales van B&W met de inwoners van vier kernen van Borsele vonden in oktober 2022 plaats. Een vijfde gesprek vond eind november plaats. Dit was geruime tijd voordat het kabinet op 9 december 2022 Borssele aanwees als voorkeurs locatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrale.

Kunnen B&W verklaren waarom met inwoners is gesproken over een besluit dat nog niet bekend was?

Vraag 2

Voorafgaand of tijdens de gesprekken is geen informatie gedeeld over de gevolgen van het kabinetsbesluit dat mogelijk genomen zou gaan worden. Wel is aan bewoners gevraagd welke voorwaarden zij aan het komen van nieuwe kerncentrales zouden willen verbinden.

  1. Voldoet deze aanpak volgens B&W aan de beginselen van een goede burgerparticipatie, waarbij “informeren” aan de basis van de ladder staat?
  2. Als B&W in de voorbereiding van de gesprekken over onvoldoende informatie konden beschikken om met de inwoners te delen, hebben B&W getracht deze informatie op te halen bij de initiatiefnemer van het project, in casu de minister van Energie en Klimaat?
  3. Achten B&W het juist om met de inwoners in gesprek te gaan, zonder dat voldoende zekerheid is dat de gemeente voldoende beleidsruimte heeft om effectief een vervolg te geven aan de ideeën van de inwoners?

Vraag 3

Eind november, nog steeds voordat het kabinet een besluit genomen heeft, zenden B&W aan alle woonadressen van Borsele een vragenlijst ”over de voorwaarden bij de eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales”. Op dat moment was niet bekend of Borssele zou worden aangewezen voor géén, één of twee nieuwe centrales.

Waren B&W reeds voor 9 december van het kabinetsbesluit op de hoogte?

Vraag 4

Buiten de voorwaarden is er geen ruimte gelaten om een keuze te maken wat betreft voor of tegen het langer open houden van de kerncentrale en de bouw van één of twee nieuwe kerncentrale(s)

Is dit onbelangrijk of gaat B&W er gemakshalve vanuit dat alle inwoners zonder (principiële) bezwaren zijn en volgzaam toezien?

Vraag 5

Op vrijdag 2 december vond een gesprek plaats van minister van Energie en Klimaat met een aantal ondernemers en inwoners van Borsele. Dit gesprek is in alle stilte voorbereid en de deelnemers zijn individueel door de gemeente uitgenodigd. Direct na het gesprek heeft de gemeente foto’s van deze bijeenkomst via social media gedeeld.

Kunnen B&W aangeven waarom het gesprek in het geheim is voorbereid? Hoe verhoudt zich dat met het uitgangspunt dat “Borsele is open en transparant. Ons contact met inwoners is open en transparant.” (Participatienota)?

Vraag 6

De deelnemers aan het gesprek op 2 december zijn vooraf geselecteerd. Dat geldt ook voor de dorpsraden.

Zijn de deelnemers op basis van loting geselecteerd? Zo nee, is een andere neutrale selectiemethode toegepast? Zo nee, op welke wijze zijn de deelnemers aan het gesprek dan geselecteerd?

Welke van de 15 dorpsraden die Borsele telt waren uitgenodigd? Op welke wijze is tot deze selectie gekomen?

Vraag 7

De minister toont naar aanleiding van dit gesprek dat hij vertrouwen heeft in het draagvlak bij dorpsraden en inwoners van Borsele.

Zijn B&W bereid expliciet aan de minister aan te geven dat hij aan dit ene gesprek geen conclusies kan verbinden omtrent het draagvlak voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele?

Hebben B&W op 2 december aan de minister overgebracht dat hij slechts met een selecte groep ondernemers en inwoners heeft gesproken?

Zijn B&W bereid een gedegen onderzoek naar het draagvlak te verrichten op basis van onafhankelijke, verifieerbare informatie en een neutrale vraagstelling?